Kerst Sevilla

Kerstverlichting

Laten we beginnen met de kerstverlichting, 2 december 2023 om 19:00 is het moment waarop de lichtjes in heel de stad tegelijkertijd aangaan. Veel mensen willen graag bij dit moment aanwezig zijn want dit is de officiële start van de feestperiode welke tot 6 januari (Drie Koningen) duurt.

In de stad worden veel activiteiten georganiseerd en er heerst een relaxte sfeer en vooral ook veel gezelligheid. Met geluk kun je ook nog eens genieten van middagtemperaturen rond de 15 graden en met het heerlijke zonnetje zou je bijna vergeten dat het december is. 

In heel de stad vind je diverse verlichte kerstbomen zoals bij Puerta Jerez. De kerstverlichting op de Avenida de la Constitución, de hoofdstraat in het centrum is het meest indrukwekkend. Veel mensen maken hier midden op straat een foto en verbaas je niet als de achtergrond niet helemaal helder is, de rook van de gepofte kastanjes horen ook bij het typische straatbeeld tijdens deze maand.

Kerststal

Daarnaast kun je ook gratis diverse kerststallen bezoeken waarvan de kerststal in het gebouw van Cajasol op het hiervoor genoemde plein San Francisco het grootste is. De entree is gratis maar je moet soms wel even wachten in de rij om toegelaten te worden. 

Hier in Spanje is de kerststal nog altijd belangrijk en bij de kathedraal heb je tot 23 december ook een markt met kraampjes waar je de originele beeldjes kunt kopen.

El Gordo

Wil je volledig meegaan met de Spaanse tradities? Koop voor de trekking van 22 december dan een lot voor de grootste loterij van het jaar: El Gordo. Bij het populaire verkooppunt aan de Avenida de la Constitución moet je dan wel even in de rij staan maar daar zijn al veel grote prijzen gevallen. Vergeet niet met je lot over de tegeltjes met de zwarte kat te wrijven want dat brengt namelijk extra geluk.

Activiteiten aan het water

Je zult het wellicht niet geloven maar ook kun je in december schaatsen in Sevilla, aan de Muelle de Delicias vind je een kermisterrein met o.a. een schaatsbaan maar ook diverse kermisattracties en eetkraampjes die van 12:00 tot 00.00 geopend is. De stad vanaf boven bekijken? Maak dan een ritje in het gigantische reuzenrad en beleef magische momenten. 

Dit jaar kun je vanaf de Guadalquivir ook genieten van een show vol muziek en licht. Vanaf 20 december is er vanaf 20:00 ieder uur een lichtshow te zien welke 12 minuten duurt en waarin de Drie Koningen en Neptunus de hoofdrol spelen.

Reserveer hier gratis je ticket.

 

Kerst en Oud&Nieuw

Op kerstavond gaan veel families naar de kerk en eten ze samen. Veel restaurants zijn tijdens kerstavond en 1ste kerstdag gesloten. Hier in Spanje kennen we geen 2de kerstdag dus dan is alles gewoon geopend.

Op 31 december kun je vanaf de Puente de Triana het vuurwerk bekijken, ook veel mensen komen samen op Plaza Nueva om daar het nieuwe jaar in te luiden. Dit doen de Spanjaarden om middernacht traditioneel met het eten van 12 druiven op iedere klokslag. Houd er rekening mee dat veel restaurants gesloten zijn of speciale arrangementen hanteren.

Stuur mij een bericht voor een klein overzicht van geopende restaurants.

Drie Koningen

De feestperiode sluiten we af met een grote optocht (Cabalgata de los Reyes Magos) op 5 januari 2024 door het centrum van Sevilla. Voor diegenen die uit het Zuiden van Nederland komen kunnen het een beetje vergelijken met de carnavalsoptocht, alleen het verschil is dat ze hier continue gooien met snoepjes en zelfs cadeautjes.